Bár az utóbbi napok hangulata inkább a nyarat idézte, mégis lassan – főleg az óraátállítást követően – kezd tudatosulni bennünk a fájó gondolat, hogy bizony visszafordíthatatlanul beköszöntött az ősz. A nappalok egyre rövidebbek, délután öt órakor korom sötétben, hazafele kullogva ráébredünk, hogy menetelünk a tél felé. Kevesebb a napsütéses órák száma, mi pedig hajlamosak vagyunk ilyenkor kisebb depressziókba zuhanni. Azonban ez nem törvényszerű, az ősz is lehet épp oly csodás, mint a csicsergő tavasz vagy a fülledt nyár, csak éppen meg kell találnunk azokat az elfoglaltságokat, melyek színessé varázsolják a szürke és borongós hétköznapokat.
Íme, néhány recept, mely megnöveli, a boldogsághormonjaid legyen akármilyen hideg odakint:
Bögrés süti (kakaós kevert)
Elkészítési idő: 5 perc
Hozzávalók:
4 evőkanál liszt
4 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaó
1 tojás
3 evőkanál tej
5 dkg Rama
Elkészítés:
1.A 4 ek. lisztet és a 2 ek. kakaót összekevered. Ezalatt a tojással a 4 ek. cukrot is összekevered. Ha a tojásos, cukros massza már szépen összeállt, akkor hozzáöntöd a kakaós liszthez, ezt ismét összekevered. Utána teszel hozzá a 3 ek. tejet, majd az olvasztott Ramát, és az egészet csomómentesre kevered.
2.Ezt már be is teheted sütni, vagy valamibe beleöntöd, (bögre, műzlistál, műanyagforma), mindegy, csak bírja a mikrohullámú sütőt. A sütés, 3 perc 1000 W-on.
forrás: www.sutigyar.hu
Bögrés mákos
Elkészítési idő: 15-20 perc
Hozzávalók:
1 bögre cukor
1 bögre liszt
25 dkg Rama
1 bögre tej
1 citrom reszelt héja
1 bögre mák
1 bögre tejföl
Elkészítés
1.A hozzávalókat összekeverem,
2.Tepsibe öntöm és előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.
3.Szeletelve tálalom.
forrás: www.sutigyar.hu
Gyömbéres-fahéjas szilvás pite
Hozzávalók:
Elkészítési idő: kb. 90 perc
Hozzávalók:
A tésztához:
1 bögre vaj, vagy Rama
2,5 bögre liszt
1 kanál cukor
csipet só
1/2 bögre joghurt
A töltelékhez:
1,3 kg szilva
1/2 bögre cukor
1 kiskanál fahéj
2 kanál szirupos gyömbér
3 kanál étkezési keményítő
2-3 kanál prézli
A tetejére:
1 tojás
2-3 kanál cukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
A szilvát kimagozzuk, felkockázzuk, a szirupos gyömbért lecsepegtetjük, és nagyon apróra vágjuk. A szilvadarabkákat megszórjuk cukorral, fahéjjal és az étkezési keményítővel.
A tésztából 2 lapot nyújtunk, az egyikkel kibélelünk egy piteformát, megszórjuk prézlivel, beleöntjük a szilvadarabkákat, rászórjuk a gyömbérkockákat, majd befedjük a másik lappal.
Lekenjük felvert tojással, megszórjuk kristálycukorral, és egy éles késsel *zsebeket* vágunk a tetejére.
200 fokra előmelegített sütőben 10 percet, majd 180 fokon további 40 percet sütjük.
forrás: www.mindmegette.hu
Fahéjas-rumos forró csokoládé
Hozzávalók:
6 dl tej
2 csapott evőkanál méz
2 rúd fahéj
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
6 dkg étcsokoládé
1/2 dl rum
Elkészítés:
Az ét csoki és rum kivételével felforrósítjuk a hozzávalókat. Miután felforrósodott, elkeverjük benne az ét csokit és a rumot is.
forrás: www.femcafe.hu
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: