Tükröm Tükröm

Fogyaszd egészséggel: tippek és okosságok teázáshoz

Megrögtea2zött teázóként úgy gondoltam megosztom veletek teázási szokásaimat, kicsit „törizünk” is, illetve elhoztam nektek a legismertebb tea fajtákat illetve néhány különlegességet is elkészítünk virtuálisan.

Története A tea Kína déli tartományaiban őshonos, Japánban pedig már Kr. e. 700-tól szolgáltak fel teát a császári udvarban. Bár érdekesség, hogy termeszteni csak később a 12. században kezdték el. Az egyszerű nép, a hétköznapi emberek körében pedig még később, csupán csak a 14. században terjed el, egy érdekes verseny, a teaivó bajnokság révén. Néhány évszázaddal később Amerika is megismerte a teát, az angolok jóvoltából, ugyanis 1773. december 16-án történt a bizonyos bostoni teadélután, amikor is a Bostonba érkező tearakomány jelentős része a tengerben végezte. Szintén a 18. században épült be az oroszok életmódjába a teaivás, nem sokkal később pedig a második legnagyobb teaivó országgá váltak. A fenti „mini töri órából” egyértelműen látszik, hogy a teafogyasztásnak évezredes története van, jótékony hatással van szervezetünkre, eredeti felhasználása szerint eleve gyógyászati célokra alkalmazták.

Teafajták Fekete tea: A fekete tea a zöld tealevelek speciális hőkezelésével készül, íze emiatt lesz jellegzetesen erős, kissé kesernyés. Élénkítő hatással bír, ezért javallt a reggeli órákban fogyasztani. Zöld tea: A zöld teát egyáltalán nem oxidálják, ezért marad meg zöld színe. Jóval kevesebb koffeint tartalmaz, mint a fekete tea, így akár a nap bármely szakaszában bátran fogyasztható. Antioxidáns tartalma miatt lassítja az öregedési folyamatokat.
Gyümölcstea: A gyümölcsteák kicsit a félrevezetés nagymesterei, hiszen tulajdonképpen nem tartalmaznak tealevelet. Így a szó szoros értelmében nem is tea, hanem a gyümölcsök részeiből készült főzet. Alapvetően koffeinmentességük és kellemes ízük miatt fogyasztjuk. Gyógytea: Ezek a teák gyógynövények leveleiből, hajtásaiból illetve virágaiból készülnek. Jótékony hatásuk számos területre kiterjed, legyen az nátha, láz vagy nyugtalanság. A gyógyteák fogyasztásánál rendívül fontos, hogy kúraszerűen alkalmazzuk. Legismertebb teák a kamilla, a hársfa, a citromfű, a csalán, a zsálya és személyes kedvencem a levendula. Ez
utóbbi alkalmazható nyugtalanság, izgatottság, hullámzó kedélyállapot, alvási nehézségek illetve emésztési panaszok estén. Nekem alvási gondjaim miatt javasolták és részemről a levendula tea csillagos ötöst érdemel, ugyanis mióta iszom, úgy alszom, mint a bunda.

Receptek

Gyömbéres-citromos tea (forrás: Nosalty)

Hozzávalók két főre:

  • 1-1,5 l víz
  • kb. 2 x 5 cm-es gyömbér
  • méz
  • citrom 

Elkészítés

  • A vizet felforraljuk.
  • A gyömbért megpucoljuk és vagy egészben, vagy darabokra vágva beledobjuk a forró vízbe, de ekkor már nem forraljuk a vizet és ázni hagyjuk minimum fél órát. (Én akár 2 órát is benne szoktam hagyni, ekkor csípősebb lesz.)
  • Bögrébe öntve mézzel és a citrom levével ízlés szerint ízesítjük.

Karamellás tea (forrás: www.nosalty.hu) Hozzávalók 4 főre

  • karamellás teafű
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 dkg vaj

Elkészítés

  • Elkészítjük a teát: leforrázzuk a teafüvet.
  • Közben karamellaszószt készítünk: cukrot a vajjal karamellizáljuk, majd felöntjük tejszínnel.
  • Ezzel ízesítjük a meleg teánkat.


+1  Gyümölcsteás forralt bor (forrás: Kentaur magazin) Hozzávalók:

  • fél üveg vörösbor
  • fél liter víz
  • 2 filter tetszés szerinti gyümölcstea. (ajánlom a King’s Grow termékcsaládból a málnás-vaníliásat. Egyszerűen isteni. Rossmanban beszerezhető nevetségesen olcsón)
  • 3 szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • cukor vagy méz (vagy édes szájúaknak mindkettő)
  • 1-2 narancs héja és leve

Elkészítés: A fél liter vízből és a filterekből erős teát készítünk. Az alapot összefőzzük a fűszerekkel és a narancs héjával. Hozzáadjuk a vörösbort, belefacsarjuk a narancs levét, majd ízlés szerint cukrozzuk vagy mézzel édesítjük. Felforrás után poharakba kiöntve, forrón tálaljuk. A teázás lehet egyfajta társasági esemény is, de könnyed kikapcsolódás is egy fáradt nap után. Teafogyasztási szokásaim szerves része, főleg az őszi-téli időszakban napi egy kancsó gyümölcstea, megfázásos időszakban kizárólag citromfű tea illetve a fentebb említett alvás panaszokra a levendula. Ajánlom mindenkinek, hogy bátran fogyassza, találja meg a számára legmegfelelőbb íz világot és adja át magát a tea adta örömöknek.    

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szia! 🙂 Olvastam a bejegyzést. Igazán megtisztelő, nagyon szépen köszönöm. 🙂 Barangoltam én is a blogodon, gratulálok hozzá. Nagyon klassz, szép és igényes. Csak így tovább! 😉 Puszii

  2. almalevel says:

    Szia! Nagyon jó a blogod, ezért díjra jelöltelek. 🙂 Csodás napot!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!