Megrög
Története A tea Kína déli tartományaiban őshonos, Japánban pedig már Kr. e. 700-tól szolgáltak fel teát a császári udvarban. Bár érdekesség, hogy termeszteni csak később a 12. században kezdték el. Az egyszerű nép, a hétköznapi emberek körében pedig még később, csupán csak a 14. században terjed el, egy érdekes verseny, a teaivó bajnokság révén. Néhány évszázaddal később Amerika is megismerte a teát, az angolok jóvoltából, ugyanis 1773. december 16-án történt a bizonyos bostoni teadélután, amikor is a Bostonba érkező tearakomány jelentős része a tengerben végezte. Szintén a 18. században épült be az oroszok életmódjába a teaivás, nem sokkal később pedig a második legnagyobb teaivó országgá váltak. A fenti „mini töri órából” egyértelműen látszik, hogy a teafogyasztásnak évezredes története van, jótékony hatással van szervezetünkre, eredeti felhasználása szerint eleve gyógyászati célokra alkalmazták.
Teafajták Fekete tea: A fekete tea a zöld tealevelek speciális hőkezelésével készül, íze emiatt lesz jellegzetesen erős, kissé kesernyés. Élénkítő hatással bír, ezért javallt a reggeli órákban fogyasztani. Zöld tea: A zöld teát egyáltalán nem oxidálják, ezért marad meg zöld színe. Jóval kevesebb koffeint tartalmaz, mint a fekete tea, így akár a nap bármely szakaszában bátran fogyasztható. Antioxidáns tartalma miatt lassítja az öregedési folyamatokat.
Gyümölcstea: A gyümölcsteák kicsit a félrevezetés nagymesterei, hiszen tulajdonképpen nem tartalmaznak tealevelet. Így a szó szoros értelmében nem is tea, hanem a gyümölcsök részeiből készült főzet. Alapvetően koffeinmentességük és kellemes ízük miatt fogyasztjuk. Gyógytea: Ezek a teák gyógynövények leveleiből, hajtásaiból illetve virágaiból készülnek. Jótékony hatásuk számos területre kiterjed, legyen az nátha, láz vagy nyugtalanság. A gyógyteák fogyasztásánál rendívül fontos, hogy kúraszerűen alkalmazzuk. Legismertebb teák a kamilla, a hársfa, a citromfű, a csalán, a zsálya és személyes kedvencem a levendula. Ez
utóbbi alkalmazható nyugtalanság, izgatottság, hullámzó kedélyállapot, alvási nehézségek illetve emésztési panaszok estén. Nekem alvási gondjaim miatt javasolták és részemről a levendula tea csillagos ötöst érdemel, ugyanis mióta iszom, úgy alszom, mint a bunda.
Receptek
Gyömbéres-citromos tea (forrás: Nosalty)
Hozzávalók két főre:
Elkészítés
Karamellás tea (forrás: www.nosalty.hu) Hozzávalók 4 főre
Elkészítés
+1 Gyümölcsteás forralt bor (forrás: Kentaur magazin) Hozzávalók:
Elkészítés: A fél liter vízből és a filterekből erős teát készítünk. Az alapot összefőzzük a fűszerekkel és a narancs héjával. Hozzáadjuk a vörösbort, belefacsarjuk a narancs levét, majd ízlés szerint cukrozzuk vagy mézzel édesítjük. Felforrás után poharakba kiöntve, forrón tálaljuk. A teázás lehet egyfajta társasági esemény is, de könnyed kikapcsolódás is egy fáradt nap után. Teafogyasztási szokásaim szerves része, főleg az őszi-téli időszakban napi egy kancsó gyümölcstea, megfázásos időszakban kizárólag citromfű tea illetve a fentebb említett alvás panaszokra a levendula. Ajánlom mindenkinek, hogy bátran fogyassza, találja meg a számára legmegfelelőbb íz világot és adja át magát a tea adta örömöknek.